ASCA Conformation Show + Agility Trial Belgie 2007

Jak jsme si v září loňského roku řekli, tak jsme letos v dubnu učinili a v pátek 27.4. jsme se vydali na dlouhou cestu do belgického městečka Laakdal. Naše výprava byla tentokrát dvojnásobná, jak v počtu čtyřnohých, tak v počtu dvounohých účastníků. Nemohli opět chybět Ricky, Trey a Katie, tentokrát i s Aryou a naše řady rozšířil Abbo a Grek s paničkou Petrou a také Emča. Ten si  sebou kromě paničky Lucky vezl také početný fan klub v podobě Lucčiny maminky Zdeňky, která už na podzim velmi litovala, že nejela s námi, a Lucčina přítele Jardy, který kromě funkce ve fan klubu zastával velmi ochotně a s úsměvem funkci nejen řidiče, ale také nám vydatně pomáhal s neustálým stěhováním klecí a jiných podobně nezbytných "maličkostí". Jardo, díky!!!

zleva: Emča, Arya, Grek, Katie, Abbo, Trey a Ricky

Akce trvala 4 dny a tentokrát byly na programu 3 výstavy, 3 agility závody a 2 závody v obedience.

V sobotu ráno jsme dorazili na místo činu, kterým byla místní psí škola. Obhlédli jsme situaci a zjistili, že agility se koná trošku dál od výstavního kruhu, což znamenalo, že bude nutné rozbít tábory dva a podle situace se stěhovat. Tento plán nám lehce nabouralo zjištění, že s sebou máme sice 3 altány, ale bohužel jen kovové konstrukce a plachtu na ně jen jednu. :-( Naštěstí nám počasí přálo až moc a altán byl potřeba jako ochrana před sluncem, nikoliv deštěm. 

Sobota

V sobotu od osmi hodin ráno bylo na programu agility, které po celé 3 dny posuzoval ASCA rozhodčí Richard Pittmann z USA. Každý závod se skládal z jednoho Jumpers běhu, jednoho Gamblers běhu a 2 běhů Regular. Vzhledem k tomu, že již z minulé akce v Německu máme v Evropě australáky, kteří splnili tituly v Novice i Open úrovních, stavěli se tentokrát parkury i ve všech vyšších třídách. A to jak je v Americe zvykem od nejvyšší úrovně Elite přes úroveň Open a poslední vždy běhali Novice. Celkem jsem v katalogu napočítala 47 australáků a jednoho křížence. Samozřejmě ne všichni závodili celé 3 dny. Účast byla opět mezinárodní, kromě domácích belgičanů tady byli závodníci z Holandska, Německa, Švýcarska a naše celkem početná skupinka. Nejvyšší počet závodníků měl pondělní běh Regular Novice, kde jsem jich napočítala včetně veteránů 34!

Společné foto téměř všech účastníků

A toto jsou naše sobotní výsledky:

Regular - 1. kolo

Regular - 2. kolo

Jumpers

Gambler

Ricky

Open - 2. místo

10 kval.bodů = RS-O

Open - 1. místo

10 kval.bodů

Elite - 2. místo 

10 kval.bodů

Elite - 2. místo

Trey

Open - 6. místo

Open - 2. místo

Elite - 3. místo 

10 kval.bodů

Open - 2. místo

Katie

Novice - 11. místo

5 kval.bodů

Novice - 14. místo

Open - 1. místo 

10 kval.bodů = JS-O

Open - 3. místo

Abbo

Novice - dis.

Novice - 9. místo

10 kval.bodů

Novice - 2. místo 

10 kval.bodů

Novice - 13. místo

Emir

Novice - 4. místo

10 kval.bodů

Novice - 3. místo

10 kval.bodů

Novice - 4. místo 

10 kval.bodů

Novice - 4. místo 

10 kval.bodů

Pro zajímavost - nejvíce účastníků první den bylo v kategorii Regular Novice - celkem 29, z toho byli 4 veteráni. Kategorie veteránů běhá stejné parkury, jen se jim dávají laťky na skokových překážkách o 4 inche (cca 10 cm) níže a mají o 10% delší st.čas. Do veteránů můžete přihlásit psa od 7 let věku nebo když je psovodovi více než 60 let..

Od jedné hodiny začínala výstava. Bylo to děsně těsně, ale díky tomu, že výstava začínala neoficiálními třídami, měli jsme tak akorát čas se přestěhovat a připravit se. Do oficiálních tříd bylo přihlášeno na sobotu něco kolem 110 australáků. Posuzovala v Evropě již celkem známá ASCA rozhodčí Glenda Stephenson (ch.s. Sunswept).

První byl na řadě Grek ve třídě 12-18 měsíců. Byla to nejvíce obsazená třída celé výstavy (celkem 10 jedinců) a moje tušení, že věkový handicap (byl z celé třídy úplně nejmladší) je příliš velký se potvrdilo. Na ASCA výstavách se posuzuje dle řádů ASCA a tak není zvykem psát žádné posudky nebo zadávat známky jako na FCI výstavách a rozhodčí určí jen pořadí prvních 4 jedinců. Tam se Grek bohužel nevešel. 

Další výsledky:

Ricky - třída Novice - 3. místo

Arya - třída 12-18 měsíců - 4. místo

Katie - třída Novice - 3. místo

Trey - třída Open Red - 2. místo

Grek   Ricky   Arya

 

V sobotu byla také na programu Obedience, ale tam jsme neměli žádného zástupce.

 

Neděle

Dopoledne jsme částečně strávili nápravou škod na vzhledu našich miláčků, které utrpěli během cesty a sobotních závodů. Tímto ještě jednou děkuji Petře, která se tradičně nejlépe osvědčila při koupání, přidržování psů apod., takže mi také nejvíc ze všech pomáhala, Petro, díky :-)

upravený Grek

V neděli byla na programu Handling Clinic s Glendou a od jedné hodiny opět začínala výstava, kterou tentokrát posuzoval "náš" agility rozhodčí Richard Pitmann (ch.s. HOF Sundown).

Grek - třída 12-18 měsíců bohužel vypadala úplně stejně jako v sobotu a také tak pro Greka dopadla.

Ricky si tentokrát polepšil a ve třídě Novice z pěti psů získal 2. místo

Arya ve třídě 12-18 měsíců měla tentokrát početně větší konkurenci (celkem 6 fen), ale i tak obhájila 4. místo

Katie - třída Novice - 2. místo

Trey - třída Open Red - měla také větší konkurenci než v sobotu a její první místo mezi celkem 5 fenami mě velmi potěšilo.

Arya   Trey   Ricky

 

Pondělí

V pondělí byl na programu od osmi hodin závod agility a od jedné hodiny Obedience. 

Trey  

Opět jsme se zúčastnili pouze agility s těmito výsledky:

Regular - 1. kolo

Regular - 2. kolo

Jumpers

Gambler

Ricky

Elite - 1. místo

10 kval.bodů

Elite - 1. místo

10 kval.bodů

Elite - 7. místo 

10 kval.bodů

Elite - 2. místo

Trey

Open - 2. místo

10 kval.bodů = RS-O

Open - dis.

Elite - 1. místo 

10 kval.bodů

Open - 5. místo

Katie

Novice - 15. místo

Novice - 16. místo

Elite - 2. místo 

10 kval.bodů

Open - 3. místo

Abbo

Novice - 2. místo

10 kval.bodů

Novice - 15. místo

Novice - 14. místo 

10 kval.bodů - JS-N

Novice - 4. místo

10 kval.bodů

Emir

Novice - 4. místo

10 kval.bodů = RS-N

Novice - 2. místo

10 kval.bodů

Novice - 9. místo 

10 kval.bodů = JS-N

Novice - 7. místo

10 kval.bodů = GS-N

Tady bych se chtěla zmínit o běhu Abba v Jumpers Novice. Abbo s Petrou předvedli moc pěkný a rychlý běh, bohužel Abbo se na startu předčasně zvedl. Z výcvikových důvodů byl samozřejmě vrácen. Bohužel jsme nevěděli, že nespouští čas až v momentě, kdy je pes nad první překážkou, ale na úrovni kuželu kus před ní, kam Abbo bohužel strčil hlavu, když vstal, takže časomíra se rozběhla a tak výsledný čas stačil až na 14.místo. 

 

Úterý

V úterý nás čekal velmi hektický den, protože od 8:00 hodin začínaly závody agility a již v 10:00 začínala výstava. Na výstavě byla v tento den mírně nižší účast než o víkendu, takže posuzování probíhalo přeci jenom rychleji. Vědomí, že musím stihnout připravit a vystavit pět psů mému běhání v agility přiliš nepřidalo a nepomohla mi ani informace, že výstava se na chvíli přeruší, abych stihla odběhat. Během 20 minut, kdy již běžela výstava, jsem s Rickym i Trey odběhla oba běhy Regular Elite a přiznávám, že jsem běh vzdala v okamžiku, kdy jsme ztratili naději na kvalifikační body díky chybě, proto tolik diskvalifikací.

 

Regular - 1. kolo

Regular - 2. kolo

Jumpers

Gambler

Ricky

Elite - dis.

Elite - dis.

Elite - 1. místo 

10 kval.bodů

Elite - 3. místo

Trey

Elite - 1. místo

Elite - dis.

Elite - 9. místo 

Open - 4. místo

Katie

Novice - 10. místo

Novice - 12. místo

Elite - 8. místo 

Open - 7. místo

Abbo

Novice - dis.

Novice - dis.

Open - 1. místo 

10 kval.bodů

Novice - 4. místo

10 kval.bodů

Emir

Open - 2. místo

Open - 2. místo

Open - 3. místo 

10 kval.bodů

Open - 6. místo

 

  

Po odběhání jsem se rychle přesunula k výstavnímu kruhu a bleskově připravila Greka i Rickyho, kteří jako vždy šli ve třídách těsně po sobě. Petra mi opětovně pomáhala a myslím, že i na jejím běhání se to projevilo,  i když běhala až ve chvíli, kdy byli Grek i Ricky z výstavního kruhu dávno venku.

Výstavu tentokrát posuzovala ASCA rozhodčí z USA Janet White (ch.s. After All), která také předcházející dny posuzovala oba závody v Obedience.

Výsledky:

Grek - třída 12-18 měsíců - neumístil se.

Ricky vyhrál třídu Novice

Arya ve třídě 12-18 měsíců - 2.místo

Katie - třída Novice - 1. místo

Trey - opět vyhrála třídu Open Red 

Trey    Grek    Katie

Vítězství ve třídě znamenalo návrat do kruhu o Winners Dog či Winners Bitch. Díky tomu, že Katie i Trey obě vyhrály své třídy, znamenalo to pro Mirku, že přeci jen bude muset na této akci alespoň jednou vstoupit do výstavního kruhu. Myslím, že se předvedli hezky i když jsem neměla moc času to příliš sledovat, protože Trey se paní rozhodčí evidentně líbila a vybrala nás do užšího výběru 4 fen ze kterých vybírala Winners Bitch. Tímto to ovšem bohužel skončilo.

 

Po skončení výstavy nás čekala již jen dlouhá cesta domů. 

 

Po této akci se stav titulů našich psů rozšířil následovně:

Trey- Lost Creek Diandra Tracy JS-E- RS-O GS-N DNA-CP

Ricky - Imagineer Now or Never JS-E RS-O GS-O DNA-VP

Katie si svoje tituly z minula také vylepšila - Auxarcs Fair Winds JS-O GS-N

a nově zúčastnění na základě tzv. Tracking Number (v článku o našem výletě do Německa jsem vysvětlovala k čemu je to dobré :-))

Abbo Mladá Živa JS-N

Emir Ew-Bor JS-N RS-N GS-N

 

Tohle jsou tzv. Ribbons, které získali Ricky a Trey

Agility Ribbons 

Agility  

Conformation Ribbons

Výstava

   

 

Ještě jedna veselá historka z našeho návratu. Cestou domů jsme kdesi zastavili, myslím, že v Holandsku, abychom vyvenčili a dali psům napít. Náš tranzit plný klecí s celkem sedmi psy vzbuzoval zájem nejen okolo parkujících majitelů aut, ale také bohužel vzbudil zájem projíždějících celníků. Chvíli na naše otevřené auto nevěřícně zírali a pak přišli zkontrolovat naše doklady. Zatímco jim holky horem dolem v různých jazycích vysvětlovaly, že jedeme z výstavy psů, zkontrolovali asi 4 pasy psů a pasy jejich majitelů  a usoudili, že to stačí. Už jsem horečně přemýšlela, kde máme papíry od auta, ale ty kupodivu vidět nechtěli.  

 

Myslím, že všichni účastníci byli naším výletem nadšeni a nebudu je muset dlouho přemlouvat na nějakou další akci podobného typu. Do té doby se budeme muset v tréninku zaměřit na Gambler, protože naši psi nejsou zvyklí pracovat na velkou vzdálenost a zvlášť, když mezi psem a psovodem byla překážka mimo pořadí.

Gambler se skládá ze dvou částí, kdy v první části je vyhrazený čas 40 vteřin, ve kterém psovod vede psa přes překážky dle vlasního uvážení (volí si trať sám) a během této doby musí získat počet bodů danný pro tu kterou úroveň. Každá překážka má svoji bodovou hodnotu a lze ji pro započítání bodů překonat max. 2x. Po uplynutí časového limitu musí překonat tzv.Gambler, což jsou 4 překážky v danném pořadí a je na to opět vyhrazen časový úsek 11-14 vteřin - dle úrovně. Aby pes získal kvalifikační body pro titul, musí samozřejmě zvládnout obě části. Takhle nebo podobně se to běhávalo a občas ještě běhá i u nás. Ovšem vtip Gambleru, tak jak se běhá v USA, je v tom, že překážky v Gambleru jsou za čárou, za kterou psovod nesmí. Čím vyšší úroveň, tím je čára od překážek dál a také o to víc překážek "navíc" tam je. Minule v Německu jsme úroveň Novice zvládli levou zadní tlapkou, zkušený Ricky i úroveň Open a soustředili jsme se jen na to, abychom psy nezkazili tím, že jim budeme tolerovat nesprávné překonávání překážek ve snaze urvat co nejvíc bodů v první části. Ale tentokrát jsme zjistili, že to až tak jednoduché, jak to na pohled vypadá, nebude (čistě mezi námi - Gambler Open a Gambler Elite se mi minule v Německu zdály jednodušší, přišlo mi, že tenhle rozhodčí si vysloveně užívá, když Gambler zůstal nepřekonán a nikomu se to zaběhnout nepovedlo, ale nutno přiznat, že se mi jeho nápady velmi líbily a slibuju, že to budeme trénovat, abychom příště vyhráli my závodníci. ;-)). 

 

Takže zdravím všechny účastníky našeho zájezdu a někdy příště zase někam vyrazíme :-)

 

Hádejte proč mám nejvíc fotek z výstavním kruhu právě Greka?  ;-) 

   život je jedná velká legrace :-)   Grek   Ricky

 

Katie a Arya v našem "výstavním" táboře (v pozadí je výstavní kruh, a to směrem 
k nám byla jeho kratší strana, srovnejte si jeho velikost s tím s čím se běžně setkáváme na našich výstavách)

 

Další povídání o našem výletě naleznete na stránkách Petry a Lucky

 

Tyto stránky jsou optimalizovány pro rozlišení 1024 x 768 bodů a vyžadují prohlížeč podporující JavaScript.
Použití jakéhokoliv materiálu z těchto stránek pouze se souhlasem autora!
Copyright © Martina Hodková, 2007

Naposledy změněno: 18.5.2007

[CNW:Counter] [CNW:Counter]