Klubová výstava australských ovčáků (KCHBO)

2.6.2007 Mladá Boleslav

 

Letošní Klubová výstava AO by se dala nazvat výjimečnou hned ze dvou důvodů. Vůbec poprvé měli majitelé a chovatelé australských ovčáků v České republice možnost předvést své psy rozhodčí ze země původu našeho plemene. Jsem velmi ráda, že paní Leslie M.Sorensen z USA přijala pozvání našeho Klubu posuzovat tuto výstavu. Myslím, že hlavně díky paní rozhodčí se na tuto výstavu přihlásilo 59 australských ovčáků, což je absolutní český rekord, který asi nějakou dobu vydrží.

Paní Leslie M.Sorensen s manželem chová australské ovčáky již více než 40 let. Jejich chovatelská stanice se jmenuje Colorado. Je nejen AKC rozhodčí, ale také ASCA rozhodčí. ASCA rozděluje rozhodčí na 4 úrovně a paní Sorensen je tzv. Senior Breeder Judge což je nejvyšší možný stupeň, kterého může rozhodčí dosáhnout. Leslie M.Sorensen se podílela na tvorbě (byla členkou komise) vůbec prvního standardu pro australské ovčáky, který vytvořila právě ASCA a který je platný v nezměněné podobě již od roku 1977.

Proto mě velmi těší výborná ocenění a tituly mých psů a také mého prvního vrhu, které právě u této rozhodčí získali:

 

Jako první se představili Grek a Kidd ve třídě mladých, která byla nejvíce obsazenou třídou celé výstavy a bylo do ní celkem přihlášeno 13 mladých psů.

 

And I am Here - Grek

výborný 1, CAJC, Nejlepší mladý plemene

napřed důkladná prohlídka od paní rozhodčí    posouzení v pohybu   

Posudek: výborná hlava, výborný chrup, ale potřebuje vyčistit, výborné nasazení uší, uši trochu menší, krátká ramenní kost, tělo výborné, horní linie a bedra výborné, výborné úhlení, při pohledu zezadu pohyb končetin na přímce, chod předních končetin široký, pohyb při pohledu ze strany výborný.

Grek vyhrál svoji třídu    Grek s rozhodčí Leslie Sorensen, handlerkou a také šťastnou majitelkou :-)

  

 

And I Want ... - Kidd

výborný 4

důkladná prohlídka od paní rozhodčí    Kidd v pohybu   
Kidd získal 4. místo ve své třídě   

Posudek: výborná hlava, nasazení uší výborné, uši trochu menší, rameno a krk výborné, trochu užší hrudník, horní linie a bedra výborné, úhlení výborné, barva velmi dobrá – tečkování v bílé, výborný chrup, výborný pohyb zadních končetin, velmi dobrý pohyb předních končetin, široký chod, pohyb při pohledu ze strany výborný.

 

 V této třídě byla zadána 6x známka výborná

Ricky byl přihlášen do třídy pracovní:

 

JCh. MCh. Kl.Ch. Imagineer Now or Never - Ricky

výborný 1, CAC, ČKŠ

důkladné prohmatání od rozhodčí    prohlídka chrupu    dobrá nálada nás neopouští ani ve výstavním kruhu :-)                                    
   

Posudek: hlava výborná, chrup výborný, nasazení uší výborné, velikost uší malá, výborný krk, rameno, tělo a horní linie výborné, úhlení výborné, velký pes, barva výborná, pohyb předních i zadních končetin výborný, předních trochu užší, pohyb při pohledu ze strany výborný, lehce nestejně dlouhý a načasovaný krok předních a zadních končetin.

 

 

Ziskem druhého ČKŠ (čekatel klubového šampiona) se Ricky stal jediným australským ovčákem s titulem Klubový šampion  získaným v obou klubech

Po přestávce na oběd nastoupily do výstavního kruhu třídy fen.

Ve třídě mladých, kam bylo přihlášeno 7 fen - nás opět úspěšně reprezentovaly Andra a Arya:

 

All Eyes on Me - Andra

výborná 2, BIS Black

Andra - výborná 2, BIS Black    Posudek: hlava výborná, trochu níž nasazené uši, velikost uší trochu velké, krk výborný, rameno výborné, tělo výborné, kondice: tlustá, bedra a horní linie výborná, úhlení výborné, chrup výborný, pohyb zadních končetin velmi dobrý – užší chod, pohyb předních končetin velmi dobrý – lehce vtáčí tlapky, barva výborná, bílá barva zasahuje do kolen, pohyb při pohledu ze strany výborný.

 

 

All By Myself - Arya

výborná 3

Arya získala 3. místo    Arya v pohybu   

Posudek: hlava velmi dobrá – krátká čenichová partie, chrup výborný, nasazení uší výborné, velikost uší malá, krk výborný, rameno a horní linie výborná, úhlení výborné, trochu delší v bedrech, tělo výborné, pohyb zadních končetin inklinuje k pohybu na přímce, pohyb předních končetin velmi dobrý, pohyb při pohledu ze strany výborný.

V této třídě byla zadána 4x známka výborná

Mým posledním a největším želízkem v ohni byla Trey, která byla přihlášena stejně jako Ricky do třídy pracovní.

JCh. MCh. Kl.Ch. s.Lost Creek Diandra Tracy - Trey

výborná 1, CAC, ČKŠ, Klubová vítězka, BOB, BIS Red

prohlídka chrupu    důkladná prohlídka od paní rozhodčí    Trey v pohybu

 

začalo to CACem s moc pěkným posudkem   

Posudek: hlava velmi dobrá, trochu kratší čenichová partie, velikost uší malá, chrup OK, rameno a krk výborné, horní linie, bedra, tělo výborné, úhlení výborné, barva výborná, pohyb výborný, trošku vytáčí tlapky předních končetin, pohyb při pohledu ze strany výborný.

 

   a přes Klubovou vítězku to skončilo titulem BOB

 

Ještě před tím než byl zadán titul BOB, vybírala Leslie M.Sorensen mezi CAJC psem a CAJC fenou Nejlepšího mladého v plemeni. Tento titul vyhrál Grek.

 

  

 

v návalu radosti jsem zapoměla pozvat Martinu, která Trey vystavovala od začátku 
do konce ke společnému fotografování, omlouvám se

 

Trey po celý den předváděla moje kamarádka Ing. arch. Martina Kaprálková. Předváděla nejen ji, ale také Greka, Andru a o BIS v barvě i Rickyho a vůbec mi celý den velmi významně pomáhala, seč jí síly stačily a za což jí opět patří můj veliký dík.

Po skončení oficiální části výstavy, pořádal náš Klub velmi oblíbenou soutěž BIS v barvě, kam nastupují všichni jedinci ocenění ten den známkou velmi nadějný nebo výborný. Rozhodčí má za úkol vybrat nejlepšího jedince v danné barevné skupině. Není tím myšlen jedinec, který má nejlepší barvu, ale nejlepší jedinec celkově.

V barvě Black (černé) jsme měli hned 4 zástupce z celkem 13 "kvalifikovaných". Ze všech nastoupených jedinců byli do užšího výběru byli vybráni jen Grek a Andra. Ze sourozeneckého souboje nakonec vyšla vítězně Andra. 

Trey vyhrála skupinu Red.

 

Velmi úspěšný den jsme zakončili v nedalekém kempu, kde byl konečně klid a čas si sednout a pořádně popovídat s mnoha kamarády. 

 

 

 

Speciální výstava australských ovčáků

3.6.2007 Mladá Boleslav

 

V neděli výstavní maraton pokračoval Speciální výstavou, kterou letos pořádal KCHBO. Speciální výstava se koná jen jednou ročně a pokud existuje více klubů pro jedno plemeno, obvykle se v jejím pořádání spravedlivě střídají. Nejinak je to i v případě plemene Australský ovčák.

Rozhodčí pro tento den byl pan Paul Lawless z Irska. Pan Lawless chová společně s manželkou Jean belgické ovčáky a šiperky a je oprávněn posuzovat celou skupinu 1 a 2 a několik dalších plemen ze skupin 5, 8 a 9.

 

Do třídy mladých bylo tentokrát přihlášeno 11 mladých psů a bylo to opět nejvíce obsazená třída dne:

 

And I am Here - Grek

Posudek: 11-ti měsíční pes, velmi atraktivní siluleta, správný skus, správně vyvážená hlava, výborné nasazení uší a velikost, dobrá délka krku, dobrá pevná hřbetní linie, na dotek dlouhý v bedrech, úhlení předních a zadních končetin dobré, výborná kostra, postoj předních končetin trochu sudovitý, dobrá struktura srtsti, správný pohyb

výborný 4

 

  Grek a Kidd ve výstavním kruhu   

And I Want ... - Kidd

Posudek: 13-ti měsíční pes, správný skus, vyvážená hlava, uši dobré velikosti správně nasazené, výborná kostra, dobrá hřbetní linie, tlapky by mohly by trochu pevnější, úhlení předních i zadních končetin dobré, upřednostňoval bych trochu víc samce, správný pohyb

velmi dobrý

 

 

Ricky byl přihlášen opět do třídy pracovní:

 

JCh. Ch. Kl.Ch. Imagineer Now or Never - Ricky

velmi dobrý 1

prohlídka od pana rozhodčího Lawlesse   

Posudek: 8-letý, blue merle, pěkně narostlý, správný skus, vyvážená lebka, správně nasazené uši, dobrá délka krku, dobrá a pevná hřbetní linie, na dotek dlouhý v bedrech, výborná kostra, trochu užší postoj předních končetin, správný pohyb, výborný při pohledu ze strany, ztráta pigmentu na pyskách

 

 

Do tříd mladých fen byla přihlášena stejná konkurence jako předcházející den:

 

All Eyes on Me - Andra

výborná 2

   

Posudek: 13-ti měsíční, správný skus, dobrá pigmentace, hezké oko, upřednostnil bych více vyznačený stop, uši dobré velikosti správně nasazené, dobrá délka krku, dobrá pevná hřbetní linie, na dotek dlouhá v bedrech, výborná kostra, dobré úhlení předních i zadních končetin, spávně vyvinutý hrudník, výborná povaha, správný pohyb

 

 

All By Myself - Arya

Posudek: 12-ti měsíční, samičí, vyvážená hlava, hezké oko, uši správně nasazené, dobrá délka krku, dobrá pevná hřbetní linie, dobré úhlení předních i zadních končetin, na dotek dlouhá v bedrech, správný pohyb.

velmi dobrá 4

 

 

Trey byla znovu přihlášena do třídy pracovní:

JCh. Ch. Kl.Ch. s.Lost Creek Diandra Tracy - Trey

výborná 1, CAC, ČKŠ, BIS Red

    

Posudek: 4-letá, červená, správný skus, vyvážená hlava, dobré paralelní linie hlavy, hezké oko, uši dobré velikosti správně nasazené, hezká délka krku, dobrá hřbetní linie, výborná kostra, dobré úhlení, výborná v pohybu

 

 

 

V neděli se k nám také přidala Lucka, spolumajitelka Andry, aby se ní zúčastnila již tradičního Klubového závodu v poslušnosti, který byl určen pro Australské a Belgické ovčáky. Celkový počet startujících byl vzhledem k možnostem omezen na 30 účastníků. Soutěžilo se podle upravených řádů zkoušek ZOP a ZPU1. Některé cviky nebyly v danných podmínkách dobře realizovatelné - např. stopa, což je Andry parádní disciplína, ale myslím, že s náhradními cviky v podobě agility překážek se vyrovnala celkem snadno. Tady si neodpustím poznámku, že jsem sice její spolumajitelkou, ale výcvik je výhradně v rukou (evidentně správných) Lucie, takže jsem jí nikdy nevzala na agility překážky, abychom jí nedělali v její mladé hlavičce zmatek. Agility překážky viděla v den závodu poprvé, ale už jsem Lucce slíbila, že určitě ne naposledy :-)) Doufám, že s námi Andra v létě stráví týden ve Větřkovicích a přece se na bráchy na agility parkuru nebude jen nečinně koukat ;-)

Andra soutěžila ve vyšší kategorii podle ZPU1, do které bylo přihlášeno celkem 10 psů. Andra byla jediným zástupcem australských ovčáků a také byla ve věku 13-ti měsíců nejmladším jedincem v této kategorii. Všichni ostatní účastníci byli o rok a více starší než ona. Proto považuji její páté místo za velký úspěch zvláště kdy od psa na prvním místě ji dělila ztráta pouhých 4 bodů a také devítiletý věkový rozdíl.

 

běžím pro aport jak nejrychlej to jde :-)    už ho mám   
áčko    kladina   
Andra je upřímě přesvědčená, že poslušnost je náramně zábavná disciplína :-)        kdo má větší radost?

  

 

Na tomto místě bych chtěla znovu poděkovat Martině, která mi v sobotu opravdu velmi pomohla, škoda jen, že se termín této výstavy kryl s termínem Mezinárodní výstavy v Nitře, kam měla přihlášenou svoji fenu středního knírače a tak s námi v neděli již nebyla. Dále bych chtěla poděkovat všem majitelům mých odchovů, kteří mi po oba dny velmi pomáhali, obzvláště majitelce Greka - Petře. Z dalších kamarádů nám nezištně pomáhali hlavně Irena, Honza a Slávka. Díky moc, vám všem a doufám, že se opět sejdeme v září na Klubové výstavě (bez zadávání titulu KV) v Pohořelicích u Zlína. Tuto výstavu bude posuzovat paní Päivi Eerola z Finska, která chová australské ovčáky a šeltie.

 

matka     syn

 

 

 

Autoři zde použitých fotografií: Filip Hess, Petra Baumgartnerová, Markéta Urbášková, Zaklina Michalczuk

 

 

 

 

Tyto stránky jsou optimalizovány pro rozlišení 1024 x 768 bodů a vyžadují prohlížeč podporující JavaScript.
Použití jakéhokoliv materiálu z těchto stránek pouze se souhlasem autora!
Copyright © Martina Hodková, 2007

Naposledy změněno: 17.7.2007

   

 

 

 

 

 

 

 

[CNW:Counter]